Dochterlief moet dit schooljaar een profielkeuze maken. En daarom moest ze vorige week roefelen. Vindt ze een belachelijk woord. En laten we eerlijk zijn: snuffelen klinkt ook veel leuker. Ze snuffelde aan de rechterlijke macht. “Wat vind je eigenlijk van het concept macht?” vraagt ze me als ik net een bak borrelnoten weg hark.

Logische vraag natuurlijk, voor een (nog net) twaalfjarige. Ik schuif mijn krant opzij om me op een antwoord te concentreren. Een Amerikaans mannetje met ontplofte witte pruik toont gul zijn pruillip op de foto voor me. Dat helpt niet in mijn concentratie. De Russische plofkop op de volgende pagina maakt het niet beter.

Wat vind ik van macht? En allemachtig, nu ik er over nadenk, er bestaan zoveel soorten macht. “Wat vind je eigenlijk zelf van het concept macht?” Ik gun mezelf wat uitstel. Ze noemt macht op zich prima, maar vraagt zich af of mensen in staat zijn macht goed te gebruiken. Of macht dan op zich wel goed kan zijn, vragen we ons vervolgens af. Een kop in de krant leidt me opnieuw af. Iets met een kernwapenverdrag. Onze hersenen kraken nog harder dan de borrelnoten.

Ik probeer me te bedenken hoe die vraag in haar hoofd ontsproten is. Een keuze maken voor een vakkenpakket. Snuffelen aan beroepen. Rechterlijke macht. Trump en Poetin. Macht. Ze moet carrière maken. Werken aan haar toekomst. Ze rent door haar agenda, niet zelden met volle mond. En waar is ze straks in haar mantelpak, diploma’s en haar checks op zak, haar polis en haar woordenschat? Ze wil verzekerd zijn van succes, tegen brand en voor haar leven. Straks heeft ze van alles maar geen tijd, ook niet voor heel even. Dan moet ze aan haar salaris denken, en aan haar relaties. Maar ik hoop van harte dat ze weet wie zij is, voordat het te laat is.

“Iedereen heeft macht,” probeer ik. “Maar niet iedereen beseft zich dat. Het is maar net van hoeveel mensen je gedrag kunt sturen. Of wilt sturen. En op welke manier je dat doet.” Ik staak mijn poging. Ik kan geen goed antwoord formuleren. Ja, dat irriteert me mateloos en laat me niet los.

En zij moet nog huiswerk maken.

Een diploma halen.

E = mc².

Mit-Nach-Nebst-Samt-Bei-Seit-Von-Zu-Zuwider-Entgegen-Außer-Aus.

Categorieën: Columns